Romania trebuie sa puna pe masa Uniunii Europene initiative concrete si o strategie concludenta in ce priveste Marea Neagra, in conditiile in care presedintia germana a UE a transferat aceasta tema in agenda de politica externa a Uniunii, la insistentele Bucurestiului.
Este ceea ce a declarat purtatorul adjunct de cuvant pe probleme de politica europeana si raportor pentru tara noastra al grupului CDU/CSU din Bundestag, Gunther Krichbaum, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ambasada Germaniei.
"Noi am pus tema Marii Negre pe agenda de prioritati a UE si asteptam ca si Romania sa dezvolte initiative mai clare in aceasta privinta", a aratat Krichbaum.
El a spus ca tema Marii Negre, care, in trecut, a fost promovata intens de Romania si datorita orientarii profesionale a presedintelui Traian Basescu, trebuie sa fie o preocupare si pentru noul Guvern de la Bucuresti si ca asteapta o declaratie publica pe acest subiect din partea noilor responsabili cu politica externa din Executivul roman.
Gunther Krichbaum a precizat ca se poate observa o "destul de mare incetinire" a procesului de realizare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
"In ceea ce priveste adoptarea Legii ANI, trebuie sa se realizeze o iesire din impas si primului-ministru si actualului ministru de Justitie li se cere sa actioneze cu multa tarie in acest sens", a spus Krichbaum.
Parlamentarul german a spus ca in trecut Monica Macovei si Traian Basescu au sustinut adoptarea acestei legi, asa cum a existat si o presiune din partea Comisiei Europene in sprijinul infiintarii ANI.
"Cred ca exista anumiti parlamentari care s-ar putea vedea lezati de interesele lor prin adoptarea acestei legi", a spus Krichbaum, precizand ca nu doreste in niciun fel sa critice activitatea Parlamentului.
El a spus ca tematica ANI va fi observata de