Proiectul detaliaza cand si cum trebuie sa notifici CE
Se interzic abuzurile de pozitie dominanta si concentrarile
Comisia Europeana a elaborat un proiect privind evaluarea si controlul fuziunilor non-directoare la nivelul Uniunii, urmand ca acesta sa fie aprobat in perioada aprilie - mai a.c.
Proiectul cuprinde, printre altele, detalii despre cum si cand trebuie notificata Comisia atunci cand o intreprindere intentioneaza sa fuzioneze sau chiar sa cumpere o alta.
Toate aceste amanunte au fost prezentate de avocatul austriac Bernhard Kofler-Senoner - seful departamentului de concurenta al Cerha Hempel Spiegelfeld Hlawati (CHSH) - Partnerschaft von Rechtsanwälten, in cadrul unui seminar organizat de Gilescu&Partenerii - CHSH.
Conditii
Astfel, pentru controlul fuziunilor se aplica legislatia UE care trebuie sa aprobe fuziunile, in anumite conditii, pentru a verifica daca aceste concentrari nu duc la o denaturare semnificativa a mediului concurential (in particular prin crearea sau intarirea unei pozitii dominante).
Holdingurile din Romania trebuie sa mearga la Bruxelles doar in anumite cazuri, respectiv cand cifra de afaceri are o "dimensiune comunitara". Conform testului primar, cifra totala de afaceri a companiilor care fuzioneaza trebuie sa depaseasca suma de 5 miliarde euro la nivel mondial, iar al fiecarei companii care fuzioneaza sa depaseasca 250 milioane euro la nivel european, cu exceptia cazului in care toate companiile care fuzioneaza isi realizeaza cel putin 2/3 din cifra de afaceri in unul si acelasi stat membru al UE.
Testul Secundar mentioneaza ca cifra de afaceri totala a entitatilor care fuzioneaza trebuie sa fie de cel putin 2,5 miliarde euro, iar in fiecare din cel putin trei state membre ale Uniunii Europene cifra de afaceri agregata a tuturor entitatilor care fuzioneaza trebuie sa