Firmele din industria alimentară vor plăti tarifele aferente controalelor Autorităţii Veterinare în funcţie de durata verificării. Suma fixă pentru o oră de inspecţie va fi de aproape 50 de lei, asta în condiţiile în care controalele, de regulă lunare, durează între o oră şi opt ore. Astfel, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a stabilit un set de instrucţiuni al controalelor în unităţi din industria alimentară non-animală (bere, vin, uleiuri vegetale, margarină, morărit, panificaţie etc.), în care este specificată durata inspecţiei, în funcţie de tipul de fabrică şi capacitatea de producţie, precum şi tariful fix pentru fiecare oră de verificare, de 48,6 lei, potrivit unui ordin al ANSVSA. Stabilirea unui tarif fix pe ora de inspecţie a mai liniştit apele în rândul patronatelor de profil, dar la acest compromis nu s-a ajuns uşor. „Măsura a fost uşor forţată de către patronate. Oricum, noile taxe nu sunt valabile decât un an“, a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
Firmele mari vor plăti cel mai mult
Tariful pentru fiecare oră a fost stabilit în raport cu costurile de salarizare şi perfecţionare a personalului. Cele mai scurte controale, şi implicit cele mai ieftine, durează o oră şi vizează unităţile de morărit şi panificaţie cu o capacitate de producţie mai mică de 1.800 de tone pe an, fabricile de ape minerale care produc anual mai puţin de 20.000 tone şi miniberăriile (sub 3.000 de hectolitri pe an). Firmele care vor plăti cel mai mult pentru verificări, întrucât acestea durează opt ore, sunt supermarketurile şi hipermaketurile, firmele cu o capacitate de producţie mare (de exemplu peste 15.000 de hectolitri anual în cazul vinului), dar şi fabricile de prelucrare a zahărului şi de producere a sucurilor din fructe şi legume.
Frecvenţa controalelor diferă
Frecvenţa controalelor