foto: Gardianul
Dupa ce s-a intors din ultima vizita pe care a facut-o in America, Ceausescu a cerut spionajului romanesc sa execute o misiune imposibila. Era vorba despre cumpararea prestigiosului ziar „Washington Post“ de catre un agent acoperit al DIE, pentru ca apoi publicatia sa fie inchisa.
La aflarea hotararii comandantului suprem, agentii secreti ai Bucurestiului, in frunte cu ambasadorul roman de la Washington, Nicolae M. Nicolae, au ramas fara replica.
Ceausescu era furios pe „Washington Post“ pentru ca scrisese ca presedintele Romaniei a fost huiduit in fata Hotelului Walldorf Astoria, dar mai ales pentru ca dezvaluise faptul ca la contramanifestatia care a urmat au participat agenti platiti de catre regimul comunist de la Bucuresti, fapt ce l-a facut pe liderul de la Bucuresti sa vada rosu in fata ochilor.
Cel considerat responsabil pentru tot ce s-a petrecut la Walldorf Astoria a fost Ion Mihai Pacepa, adjunctul spionajului romanesc.
Nici Doicaru, seful de-atunci al spionajului romånesc, si nici Pacepa nu au avut curajul sa-i spuna lui Ceausescu ca misiunea pe care le-o incredintase era practic imposibila. Dorinta lui Ceausescu de a „influenta pozitiv“ ziarul „Washington Post“ si apoi de a-l inchide nu s-a schimbat nici dupa ce Pacepa a defectat.
Seful statului era convins ca serviciul sau secret poate face orice. Cu totul alta parere aveau sefii Securitatii, care si-au dat seama atunci ca Nicolae Ceausescu traia intr-o cu totul alta realitate.
1978 a fost anul in care capii Securitatii si-au dat seama ca Nicolae Ceausescu traieste intr-o cu totul alta realitate. Si asta dupa ce liderul de la Bucuresti a dat un ordin aberant serviciilor secrete romanesti, in special spionajului. El dorea ca, prin orice mijloace, prestigiosul „Washington Post“ sa fie redus la tacere.
La rigo