(Foto: Romania Libera)
Manastirea din Maramures atrage in fiecare an mii de pelerini, care isi cauta linistea in locurile in care a trait calugarul-filosof Nicolae Steinhardt
Manastirea Rohia a fost construita in verdeata si singuratatea nordului maramuresean. Rasfirata pe coama unui deal inalt, manastirea isi primeste pelerinii dupa ce acestia au urcat un kilometru de drum forestier abrupt, ca o Golgota simplificata a zilelor noastre.
Locuitorii tarii Lapusului se indreapta in numar mare spre manastirea "Sfanta Ana" din Rohia, mai ales cu prilejul marilor sarbatori religioase, cum ar fi Sfanta Maria Mare , hramul manastirii. si in acest an, cu ocazia Pastelui, oamenii au urcat in numar mare pentru a se spovedi grabit, in ultima clipa, sau pentru a asista la serviciul religios.
Satenii din Rohia, inarmati cu lumanari si lanterne, au patruns reculesi in padurea batrana si au inceput sa urce spre poiana in care se afla complexul monahal. Dupa randuiala monastica bizantina, clopotele rasuna la fiecare miez de noapte, spre a strange la rugaciune calugarii care salasluiesc in manastire. Totul seamana cu o invazie cereasca de sunet si mangaiere pentru pelerinii grabiti.
Lelea Floarea a intetit deja pasul. "Tulai, guruca (draga - n.r.), ca-ncepe slujba. Ii mare slujba asta. Sa stii ca noi, rohienii, suim dealul cu drag la fiecare sarbatoare. Pa drumu’ aista o urcat parintii nostri, cu sacu’ de caramida-n spate, cand s-o facut manastirea. De-atunci multe s-o mai facut...", isi aminteste ea.
Sa-teanca, cuvioasa, cu pasii ei marunti si grabiti s-a pierdut intr-o clipa pe culoarele impresionante ale bisericii, in cautarea Luminii de Paste.
O parte dintre credinciosii care se aduna la manastire la ocaziile importante ori atunci cand cauta