Firmele din industria alimentara vor plati tarifele aferente controalelor Autoritatii Veterinare in functie de durata verificarii. Iar suma fixa pentru o ora de inspectie va fi de aproape 50 de lei, asta in conditiile in care controalele, de regula lunare, dureaza intre o ora si opt ore. Astfel, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a stabilit un set de instructiuni al controalelor in unitati din industria alimentara non-animala (bere, vin, uleiuri vegetale, margarina, morarit, panificatie etc.), in care este specificata durata inspectiei, in functie de tipul de fabrica si capacitatea de productie, precum si tariful fix pentru fiecare ora de verificare, de 48,6 lei, potrivit unui ordin al ANSVSA. Stabilirea unui tarif fix pe ora de inspectie a mai linistit apele in randul patronatelor de profil, dar la acest compromis nu s-a ajuns usor. "Masura a fost usor fortata de catre patronate. Oricum, noile taxe nu sunt valabile decat un an", ne spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
Firmele mari vor plati cel mai mult
Tariful pentru fiecare ora a fost stabilit in raport cu costurile de salarizare si perfectionare a personalului. Cele mai scurte controale, si implicit cele mai ieftine, dureaza o ora si vizeaza unitatile de morarit si panificatie cu o capacitate de productie mai mica de 1.800 de tone pe an, fabricile de ape minerale care produc anual mai putin de 20.000 tone si miniberariile (sub 3.000 de hectolitri pe an). Firmele care vor plati cel mai mult pentru verificari, intrucat acestea dureaza opt ore, sunt supermarketurile si hipermaketurile, firmele cu o capacitate de productie mare (de exemplu peste 15.000 de hectolitri anual in cazul vinului), dar si fabricile de prelucrare a zaharului si de producere a sucurilor din fructe si legume.
Frecventa controalelor difera
Frecventa