(Foto: Romania Libera)
Produsele realizate la Politehnica Timisoara sunt mult mai ieftine decat cele importate din Uniunea Europeana
Universitatea Politehnica Timisoara dispune de cateva unitati proprii in care cercetarea stiintifica se imbina cu microproductia, printre care si Centrul de Modelare a Protezarii si Interventiilor Chirurgicale asupra Scheletului Uman (CMPICSU). Aici s-a realizat, in 2002, prima mandibula artificiala din titan din Romania, care a fost implantata unei fetite in varsta de 12 ani.
De altfel, trusele de implanturi chirurgicale si extractoarele realizate de inginerii politehnisti sunt omologate de Ministerul Sanatatii. "Avem trei laboratoare, unul de modelare, unul de productie, unde producem implanturi din table si bare de titan, si unul de incercari.
Tot ceea ce cream noi aici este la calitatea ceruta de Uniunea Europeana si preturi la o treime din cele practicate acolo", spune initiatoarea si conducatoarea centrului, prof. univ. dr. ing. Doina Dragulescu.
Centrul a luat fiinta in anul 2001, cand Consiliul National al Cercetarii stiintifice Universitare derula o serie de proiecte speciale finantate de Banca Mondiala si Ministerul Cercetarii. S-a depus un proiect pentru care s-au primit 430.000 de dolari, cu care s-a pornit la drum.
In prezent, in conditiile in care in cele doua clinici de ortopedie din Timisoara se fac aproape 1.500 de interventii pe an, se poate spune ca produsele realizate la CMPICSU pot inlocui mecanismele de inalta performanta care se importa pe foarte multi bani.
"Aceste implanturi, pe care noi le folosim de mai multi ani pentru pacienti, dar aduse din afara tarii si pentru care Ministerul Sanatatii nu are intotdeauna bani sa le deconteze, sunt de aceeasi calitate, dar vor fi mu