Tot mai multi experti occidentali considera ca Uniunea Europeana trebuie sa se situeze de partea liderului de la Kiev in conflictul sau cu premierul Viktor Ianukovici.
"Dizolvarea parlamentului de catre presedintele Viktor Iuscenko este o cale corecta, intrucat premierul prorus Viktor Ianukovici a subminat sistematic, in ultimele luni, prerogativele prezidentiale," scrie, in editia sa de astazi versiunea germana a publicatiei Financial Times -Deutschland (FTD).
Potrivit publicatiei citate, escaladarea crizei din Ucraina risca sa aiba consecinte grave si pentru UE. Rusia nu va accepta niciodata ca Ucraina sa-si construiasca o politica externa si de securitate dupa modelul neutru elvetian, dimpotriva, va incerca sa-si creasca influenta in procesele interne ucrainene. Pe acest fundal, luand in considerare si eforturile Moscovei de a sabota proiectul Nabucco, independent de conductele de gaze ale Rusiei, UE trebuie sa reevalueze importanta strategica a Ucrainei si a presedintelui pro-occidental Viktor Iuscenko, in scopul minimalizarii riscurilor in domeniul aprovizionarii cu energie a statelor europene.
In opinia expertilor citati de FTD, UE trebuie sa acorde un sprijin mai mare presedintelui Iuscenko semnand un nou acord de parteneriat cu Ucraina, care sa faciliteze crearea unei zone economice libere si sa relaxeze regimul de vize pentru ucraineni.
"UE ar trebui sa-i fie recunoscatoare lui Iuscenko macar pentru faptul ca s-a opus din rasputeri transferului retelei de conducte de gaze ucrainene in gestiunea Gazprom, in pofida presiunilor uriase din partea Moscovei si a cabinetului premierului prorus Viktor Ianukovici, in conditiile in care se confrunta si cu o putere legislativa ostila controlata de Partidul Regiunilor al premierului ucrainean'" considera FTD.
Parlamentul de la Kiev a adoptat, cu cateva luni in urma