Presedintele Aliantei pentru Unitatea Romilor Braila, Sandel Grosu, a declarat ca in ultimii ani conditiile de trai ale romilor din colonia de la Km 10 s-au imbunatatit simtitor, dupa ce o lunga perioada de timp au trait la limita subzistentei, fara curent electric si fara apa.
"Nu toti cei din colonie sint romi, jumatate dintre ei sint romani. Este o comunitate lasata 10 ani in paragina, viata lor depindea de combinatul chimic de la Chiscani. In 2001 am reusit sa ii racordam la reteaua de energie electrica, erau copii care au vazut lumina la 10 ani. A urmat apoi a doua etapa, de a pune contor pentru fiecare familie in parte. A fost nevoie de insistente pentru a asigura anumite conditii", a spus liderul romilor braileni.
Cu ajutorul unor finantari obtinute prin Programul Phare, 114 garsoniere de la Km 10 au fost renovate, iar in urma cu doi ani de zile s-a inceput reconstructia a 20 de apartamente.
Sandel Grosu este de parere insa ca marea problema a celor din colonia de la Km 10 este educatia, aceasta fiind o conditie primordiala pentru integrarea romilor in societate.
"Este nevoie de programe integrate pentru a schimba mentalitatea romilor in ceea ce priveste educatia, sanatatea. Degeaba ii dai un loc de munca, daca nu are unde sa locuiasca sau nu are pregatirea necesara pentru a fi angajat", a precizat presedintele Aliantei Romilor din Braila.
O alta problema care ii nemultumeste pe cei de etnie roma este faptul ca sint discriminati la locul de munca sau in institutiile de invatamint.
"Acest tip de discriminare trebuie sa dispara. Nu este corect sa fie discrepante intre romani si romi legate de accesul la locurile de munca, servicii medicale etc. Am avut un caz foarte dureros pentru noi cind la scoala din Radu Negru copiii romi de la Km 10 nu au fost acceptati in colectivele de romani", a adaugat Sa