Peste 300 de olimpici şi-au prezentat viziunea lor asupra istoriei antice, medievale sau contemporane în cadrul olimpiadei naţionale de istorie. Doar unul a vorbit şi a dictat pagini întregi de istorie pentru că este nevăzător.
Laura Soare, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti, a stat timp de patru ore şi a dictat unei profesoare rezolvarea subiectelor, pentru că liceeana nu a văzut niciodată chipurile personalităţilor istorice despre care vorbeşte. Cu toate că nu vede, Laura a încercat să demonstreze că această deficienţă nu este o piedică în calea performanţei. Singură într-o sală de clasă, cu o profesoară căreia îi dicta rezolvarea subiectelor şi cu alta care supraveghea, eleva a susţinut olimpiada de istorie la fel ca şi ceilalţi 315 olimpici. Afară, în parcul din curtea Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“, Laura a devenit un personaj de poveste şi toţi doreau să o cunoască.
„Viaţa şi fericirea ei sunt şcoala, profesorii, colegii. Ţine mult la ei şi pentru ea a sta acasă este o pedeapsă. Este un copil deosebit care a învins această deficienţă şi care uneori chiar se amuză pe seama ei. Atunci când încurcă vocile colegelor sau nu îşi dă seama cu cine vorbeşte, nu se supără când i se spune. Are impresia că profesorii nu o văd când râde de gafele lor şi eu îi spun că, dacă ea nu îi vede, asta nu înseamnă că ei nu o văd pe ea. Se amuză copios şi îmi spune că am dreptate“, a povestit mama Laurei. Alături de ea, tatăl a completat: „Este extraordinară. Vorbeşte trei limbi străine, cântă la pian şi mai presus de toate iubeşte istoria şi religia. Tratează totul la nivel normal şi şi-a format un stil care o ajută să se facă ascultată şi apreciată“.
Laura a luat la testele naţionale 9,47 şi a intrat la clasa de filologie de la CN „Gheorghe Lazăr“, obţinând la matematică nota 8,60. „I-a fost foarte greu pentru că treb