Aderarea la UE a stimulat apetitul investitorilor pentru piata imobiliara romaneasca. Cel mai recent studiu al companiei de profil CB Richard Ellis arata ca in anul premergator aderarii investitiile au avut un ritm de crestere fara precedent.
Prognozele sunt optimiste si pentru anul in curs. Romania va atrage ca un magnet investitori privati si fonduri de investitii.
Capitala ia "crema" afacerilor
Tranzactiile imobiliare au atins aproximativ 740 de milioane euro in 2006, reprezentand 59% din totalul investitiilor pe piata romaneasca, incepand din 2003 pana in prezent, se arata in studiul CB Richard Ellis.
Bucurestiul a "inghitit" cele mai multe investititii imobiliare, tranzactiile ajungand la 540 de milioane de euro in cel de-al doilea semestru al anului trecut.
Cresterea s-a produs datorita presiunii exercitate de fondurile disponibile in Europa si temerii ca preturile de pe piata locala vor continua sa creasca pe termen lung, in special dupa aderarea la UE, a declarat Catalin Maruntelu, reprezentant al departamentului de cercetare al CB Richard Ellis.
Cele mai semnificative cresteri ale tranzactiilor s-au inregistrat pe segmentul spatiilor de birouri - circa 382 de milioane euro (in crestere cu 124% comparativ cu 2005) si pe cel al spatiilor comerciale - 285 de milioane euro. Au fost tranzactionati aproximativ 187.000 mp, totalizand 15,5% din stocul total de birouri.
Pe piata investitiilor in spatii de birouri preturile au crescut cu 15%, ca urmare a dezechilibrului intre cerere si oferta, dar si a cresterii costurilor de constructie si a pretului terenurilor, situandu-se in prezent intre 2.200-2.700 euro/mp.
Cele mai mari tranzactii cu cladiri de birouri au fost achizitionarea de catre Immoeast a proiectului Victoria Park pentru 60 milioane euro si vanzarea primelor doua