Dezvoltatorii romani sunt tot mai interesati sa apeleze la investitorii straini pentru a le finanta proiectele, deoarece leasingul imobiliar nu finanteaza proiecte de mari dimensiuni, iar creditele bancare sunt inca scumpe, sustin analistii companiei imobiliare CB Richard Ellis, citati de NewsIn. "Primii se vor ocupa de partea de organizare practica a proiectului, privind arhitectura, santierul si mana de lucru, in timp ce investitorii finanteaza lucrarile", au declarat analistii de la CB Richard Ellis.
Cele mai profitabile proiecte raman cele rezidentiale si de retail, iar piata imobiliara din Romania, in general, va ramane una dintre cele mai cautate piete din Europa Centrala si de Est. "Ca urmare a scaderii randamentelor si dezvoltarii pietei, fondurile private cu risc redus si fondurile institutionale vor investi tot mai mult pe piata romaneasca, urmand sa detina portofolii tot mai mari si mai diversificate", apreciaza reprezentantii CBRE. Acest sector va inregistra o crestere a numarului tranzactiilor cu proiecte inainte de finalizarea lucrarilor, in defavoarea celor cu cladiri finalizate, pentru randamente cat mai mari. Apartamentele pot fi cumparate inca din faza de proiect la preturi mai mici.
Si reprezentantul companiei DTZ Echinox, Daniel Mitarcu, considera ca fondurile straine de investitii sau fondurile private, reprezentate de cetateni straini, care au circa doua sau trei milioane euro in cont, achizitioneaza apartamente "la pachet" cu scopul de a le inchiria sau de a le vinde ulterior.
"De exemplu, un apartament poate fi cumparat cu 1.400 euro mp plus TVA, inca din faza de proiect, si apoi revandut cu circa 1.700 euro mp inainte de finalizarea ansamblului. Proprietatile pot fi rezervate in baza unui antecontract pentru un avans de 20-30%, restul sumei fiind esalonata in functie de stadiile lucrarii", a explicat Daniel Mitarcu.
De