Magazinele care comercializează mărfuri în regim duty-free şi duty-paid pot să-şi continue nestingherite activitatea. Cel puţin până la o decizie finală a Camerei Deputaţilor. Ieri, Senatul a ales să nu modifice cererea preşedintelui Băsescu de reexaminare a legii de respingere a ordonanţei privind limitarea acestui gen de activitate. Chiar dacă şeful statului susţine că o astfel de decizie contravine normelor europene şi încurajează evaziunea fiscală, senatorii i-au respins propunerea. Cu alte cuvinte, magazinele vor funcţiona până când deputaţii se vor pronunţa.
Comisia senatorială de buget-finanţe a întocmit un raport de respingere a cererii de reexaminare, iar plenul Senatului a admis, cu 42 de voturi „pentru“, trei „abţineri“ şi zece voturi „împotrivă“, raportul de respingere.
În cererea de reexaminare trimisă parlamentului, şeful statului nu este de acord cu decizia parlamentului, care a respins ordonanţa de urgenţă referitoare la limitarea comercializării mărfurilor în regim duty-free şi duty-paid.
„Ministerul Administraţiei şi Internelor a avizat favorabil ordonanţa, întrucât acest act normativ contribuie la reducerea criminalităţii transfrontaliere“, se arată în cererea de reexaminare a şefului statului, însă senatorii şi-au menţinut decizia de a respinge ordonanţa. Tot preşedintele Băsescu mai preciza că, prin reducerea cadrului de comercializare a acestor mărfuri, se asigură un control eficient al acestui fenomen. Senatorul PD Marius Marinescu a declarat ieri, în cadrul dezbaterilor, că a propus încă din 2005 eliminarea duty-free terestre, iar Senatul a adoptat legea în 2006. „Mafioţii au sponsorizat cu milioane de euro anumiţi guvernanţi şi politicieni. Consider că această ordonanţă trebuie trimisă la Comisia de buget-finanţe, pentru a elimina duty-free terestre“, a declarat senatorul PD.
Ce spune legea
Ordonanţa de Ur