Lucrurile au evoluat intr-o alta directie, pe care nici Banca Centrala nu a reusit sa o intuiasca in totalitate. Rata anuala a inflatiei a atins un nou minim dupa 1990, cu un nivel de 3,66%, potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul National de Statistica.
Marfurile alimentare au avut, in martie, o usoara scadere a preturilor, de 0,05%, in timp ce preturile la produsele nealimentare si tarifele la servicii au consemnat mici cresteri, de 0,13%, respectiv 0,16%.
Astfel, nivelul record al ratei inflatiei i-a luat prin surprindere si pe analistii care pana de curand ne avertizau ca presiunile inflationiste se vor face simtite.
Produsele alimentare au inregistrat ieftiniri
Evolutia preturilor la marfurile alimentare a fost influentata in principal de scaderea preturilor la oua (-10,5%), cartofi (-2,4%), carnea de porcine si laptele de vaca (-0,6%).
Scaderi ale preturilor au mai inregistrat si medicamentele (-0,3%), ceasurile, aparatele audio-video si articolele sportive (-0,2%).
Au fost inregistrate cresteri de preturi la zahar (+1,2%), fructe si conserve de fructe (+0,6%), produse de morarit si panificatie (+0,3%).
In cadrul marfurilor nealimentare, s-au consemnat scumpiri la grupa "alte marfuri nealimentare" (+0,8%), tutun si tigari (+0,5%) si carti, ziare, reviste (+0,4%).
Tarifele la servicii s-au majorat
Cresterea de aproape 0,2% la servicii a fost cauzata, in principal, de majorarea tarifelor la transport C.F.R. (+9,3%), reparatii auto, electronice si lucrari foto (+0,9%), confectionat si reparat imbracaminte si incaltaminte (+0,8%), ingrijire medicala (+0,6%), igiena si cosmetica (+0,5%) si apa, canal, salubritate (+0,4%).
Tot in sectorul servicii, au existat o diminuare la tarifele de telefonie (-0,6%).
Crester