CEC a facut in primul trimestru un profit brut de 24 milioane lei (7 milioane de euro), in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada din 2006.
"Bugetul pe 2007 al CEC prevede un profit de 50 milioane lei. Avand in vedere evolutia, cred ca vom depasi aceasta tinta", a declarat Eugen Radulescu, presedintele bancii, in cadrul unei conferinte de presa.
In primul trimestru din 2006, banca obtinuse un profit net de 3,5 milioane de euro, dupa ce primele trei luni din 2005 adusesera pierderi.
Cresterea profitabilitatii CEC a fost alimentata de majorarea substantiala a expunerilor fata de clienti, care aduc si venituri mai mari din dobanzi.
Volumul creditelor acordate clientelei a urcat cu 60% fata de martie anul trecut, pana la 3,5 miliarde lei (un miliard de euro). Fata de martie 2005, soldul este de cinci ori mai mare. Banca si-a completat pe parcursul anului trecut oferta de finantari pentru clienti individuali dar si companii, pozitionandu-se in partea de jos a pietei din punctul de vedere al costului imprumuturilor.
Activele CEC au urcat cu 6,5% in primul trimestru, pana la 7,5 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro). Comparativ cu martie anul trecut, activele bancii marcheaza o crestere cu 25%, in lei. Primul trimestru din 2006 adusese o crestere cu 7% a activelor.
CEC a reusit cu greu anul trecut sa isi conserve cota de piata (la 4,1% in decembrie), coborand insa pe locul opt in ierarhia jucatorilor din sistem.
"In urma cu doi ani, cea mai parte a activelor CEC era reprezentata de plasamente la Banca Nationala a Romaniei si la Ministerul Finantelor. In prezent, ponderea acestora s-a redus simtitor", a spus Radulescu.
Creditele acordate persoanelor fizice totalizau 2,7 miliarde lei (806 mil. euro) la sfarsitul lunii martie, fata de 1,9 miliarde lei in martie 2006. Banca a lansat din vara trecuta si carduri de credit, numaru