Inflatia anuala s-a temperat in martie pana la 3,66%, sub asteptarile analistilor, datorita unor scaderi ale preturilor produselor alimentare, care au compensat cresterile modeste ale preturilor marfurilor nealimentare si ale serviciilor, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Astfel, inflatia anuala a scazut pentru a treia luna consecutiv, de la nivelul de 4,87% anuntat la finele anului trecut, la 4% in ianuarie, 3,8% in februarie si 3,66% in martie, un nou minim istoric.
Potrivit analistilor, inflatia anuala a fost influentata de aprecierea leului fata de euro, dar si de intarzierea majorarilor pentru tarife la utilitati din luna trecuta. �Motivul principal al unei inflatii atat de joase a fost aprecierea leului�, a comentat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.
Conform datelor transmise Wall-Street de Florin Citu, ING vede urmatorul scenariu asupra modului in care cifra de inflatie va influenta dobanda de politica monetara: pe fondul aprecierii monedei nationale, dobanda cheie va ajunge in iulie la 7%. In opinia lui Citu, marfurile nealimentare si serviciile vor fi principalele motoare ale inflatiei in perioada urmatoare.
In anii urmatori, tabloul inflatiei ar putea arata diferit fata de ceea ce s-a intamplat in ultimii 5-6 ani, in care am avut parte de o temperare aproape constanta a inflatiei, considera economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca inflatia anuala din Romania se va injumatati in urmatorii sapte ani, pana la un nivel de 2,5% ce va fi atins in 2012 si 2013, care ar trebui sa fie ultimii ani inainte de adoptarea euro, arata un raport publicat luni de CNP.
In 2006, inflatia de la finalul anului a fost de 4,87%, iar cea medie anuala de 6,5