Foto: Gandul
Initial, ministerul condus in prima parte a anului de Mircea Cinteza si apoi de Eugen Nicolaescu a contractat un imprumut extern de la BIRD pentru finantarea
"proiectului destinat reformei din sistemul sanitar" in care era inclusa si achizitia a cinci masini ce urmau sa fie folosite "pentru buna desfasurare a monitorizarii si controlului activitatii de la nivelul judetelor si unitatilor
sanitare implicate in proiectul Bancii Mondiale".Dupa achizitionare, insa, patru dintre masini au trecut din "curtea reformei" in "parcul auto al demnitarilor", ceea ce contravine legii datoriei publice, spun oficialii Curtii de Conturi.
Aceasta deoarece este interzisa "utilizarea fondurilor in lei si in valuta, provenite din contractarea datoriei publice, in alte scopuri decat cele pentru care au fost contractate".
Mai mult, contabilii de la Sanatate nu au inregistrat toate operatiunile acestui credit extern, motiv pentru care Curtea de Conturi nu a putut verifica modul in care a fost utilizat imprumutul, realitatea si legalitatea operatiunilor.
O alta incalcare a legislatiei privind imprumuturile externe a fost descoperita la Ministerul Mediului, condus de Sulfina Barbu, unde cuvantul licitatie pare a nu fi cunoscut.
Institutia in cauza a contractat tot in 2005 un imprumut de 40 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru finantarea "proiectului pentru prevenirea catastrofelor naturale generate de inundatii si poluarea aerului".
Din totalul de 29 de contracte de prestari servicii incluse in acest proiect, 26 - respectiv 90% din total - au fost atribuite Aquaproiect Bucuresti prin incredintare directa, se arata in raportul Curtii de Conturi.
Firma bucuresteana Aquaproiect are ca actionari Apa Proiect si Distribution Oil, firme ce apartin Leontinei