Pentru cei care se gandesc din timp la viitor, dar totusi nu se pot abtine sa nu cheltuiasca banii disponibili in loc sa-i puna la ciorap, lansarea pensiilor private este probabil cea mai buna veste posibila.
Luna viitoare vor putea fi cumparate primele produse de pensii private, pensiile facultative, produs financiar foarte larg raspandit intre optiunile de economisire ale vesticilor, dar fara niciun fel de istorie in Romania.
La pensiile facultative pot contribui, pe baza de optiune, toti cei care obtin venituri de natura salariala si au o varsta de maximum 52,5 ani, care sa le permita sa cotizeze cel putin 90 de luni pana la varsta de 60 de ani, conform legii. Contributia lunara nu poate sa depaseasca 15% din veniturile lunare brute, legislatia permitand si deduceri fiscale, in limita a 200 de euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Mai mult, acest produs financiar ofera mai multe optiuni, in functie de apetitul pentru risc al fiecarui client. Deocamdata, prima companie autorizata sa vanda aceste produse este ING Asigurari de Viata, alte trei companii fiind in discutii avansate de autorizare - BCR Asigurari de Viata, Aviva Romania si Allianz-Tiriac. Fiecare administrator va avea cel putin doua fonduri de pensii facultative, cu profiluri diferite de risc, in functie de sperantele de randament ale fiecaruia.
Pensiile facultative ofera angajatorilor sansa imbunatatirii politicilor de recrutare si salarizare, prin includerea lor in pachetele salariale. Chiar daca angajatorul nu va oferi pensiile facultative in pachetul salarial, fiecare angajat poate contribui, in conditiile legii.
Un plan complet de pensii poate fi insa realizat doar prin asocierea pensiilor facultative cu cele obligatorii. Incepand cu luna august, toti salariatii sub 35 de ani vor fi obligati sa faca o optiune pentru unul dintre fondurile de pensii obligator