Sistemul privat de pensii ar trebui sa acopere necesarul financiar al persoanelor care nu mai pot munci si sa preia o parte din presiunea pe care o exercita numarul de pensionari asupra bugetului asigurarilor sociale. Previziunile nu sunt tocmai optimiste, in conditiile in care populatia Romaniei este imbatranita, iar sporul demografic se mentine scazut.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat unda verde administratorilor fondurilor sa depuna cererile de autorizare pentru pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii.
Potrivit legislatiei in vigoare romane, CSSPP autorizeaza constituirea societatilor de pensii administrate private, a administratorilor de fonduri, a fondurilor de pensii administrate privat si a prospectelor schemelor de pensii, dar si a auditorilor financiari. Pana in acest moment nu au fost depuse cereri de autorizare pentru niciuna dintre activitatile mentionate.
Toti angajatii cu varsta sub 35 de ani vor trebui sa contribuie la un astfel de fond incepand cu luna ianuarie 2008, adica peste. Persoanele peste 35 de ani nu pot contribui la acest tip de fonduri de pensii, intrucat este necesara o perioada mai indelungata pentru ca profitul sa fie pe masura investitiei.
Insa, pentru aceasta categorie de angajati exista posibilitatea adeziunilor la fondurile facultative.
Practic, persoanele care vor contribui si la pensiile private si la cele facultative, vor dispune de bani din trei locuri, respectiv pensia de la bugetul asigurarilor sociale, pensia calculata din contributia obligatorie la fondurile administrate privat, iar cea de a treia de la sistemul pensiilor facultative.
Definire
Schema de pensii private reprezinta un sistem de reguli si proceduri pe care o firma care urmeaza sa administreze fonduri private si-o stabileste si pe care o f