Depozitarul Central doreste pozitionarea sa ca centru nodal pentru zona Sud-Est Europeana, introducerea serviciului de imprumut de instrumente financiare, conectarea la reteaua globala a depozitarilor centrali si vrea sa asigure decontarea si inregistrarea tranzactiilor incheiate pe alte burse europene.
"Depozitarul Central va putea deveni, alaturi de BVB, o institutie de referinta, cel putin in aceasta parte a Europei. Ne propunem sa devenim centru nodal pentru zona de S-E a Europei", a declarat Stere Farmache, director BVB.
Depozitarul Central are un capital social de peste 3 milioane euro pe care il va majora pana la nivelul de 5 milioane euro in decursul a doi ani de la data infiintarii, respectiv pana in iunie 2008.
"Trebuie sa majoram capitalul social pana in iunie 2008, dar speram ca acest lucru sa se realizeze cat mai repede", a afirmat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului.Reprezentantii bursei au declarat ca intentioneaza sa-si pastreze pachetul majoritar de actiuni, pe care il detin.
Depozitarul Central si-a inceput activitatea si va presta toata gama serviciilor posttranzactionare: compensare, decontare, custodie, registru si depozitare.
DC a devenit functional la inceputul acestui an, insa nu putea realiza decat activitatea de registru.Prin autorizatia primita de la Banca Nationala a Romaniei la inceputul lunii martie, institutia poate indeplini si operatiunile posttranzactionare.
DC administreaza peste 10 milioane de conturi, pentru aproximativ jumatate din populatia Romaniei. "Peste 90% dintre detinatori sunt cuponari", a declarat Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor.
DC are 22 de actionari, dintre care BVB controleaza 54,51% din capitalul Depozitarului, bancile 8,15%, emitentii 17,15%, iar restul capitalului social este detinut de alti actionari. @N_