Cazul Hidroelectrica Mehedinţi a ajuns pe 3 aprilie pe masa procurorilor Parchetului instanţei supreme, iar din 11 aprilie aceştia verifică acordurile şi contractele prin care Hidroelectrica furnizează agenţilor economici energie electrică.
Mehedinţi. Specialiştii estimează că prejudiciul este de aproximativ 500 de milioane de dolari, numai în cazul vânzărilor de energie mai ieftină către unele firme în spatele cărora se presupune că s-ar afla oameni politici, dar şi o firmă din străinătate. Mai multe firme au cumpărat energie electrică cu preţuri cuprinse între 52 de lei/MWh şi 150 de lei/MWh şi au revândut-o către alţi consumatori la preţuri cuprinse între 280 şi 400 de lei MWh. Potrivit unui comunicat emis miercuri de Ministerul Public, „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus, în 3 aprilie, începerea urmăririi penale faţă de nouă persoane, învinuite de complot şi subminarea economiei naţionale.
În perioada anilor 2002-2003, cei nouă, folosindu-se de prerogativele funcţiilor de conducere în care au fost învestiţi, s-au constituit într-o grupare având o structură suprapusă pe organigrama societăţii SC Hidroelectrica SA.
Gruparea astfel constituită a folosit compania Hidroelectrica în scopuri contrare obiectivelor statuate legal, scopuri care au fost de natură să submineze economia naţională prin afectarea funcţionării sistemului energetic naţional în condiţii de siguranţă, cu repercusiuni grave asupra întregului sistem economic naţional.
Prin manopere ilicite, membrii asociaţiei au desfăşurat acţiuni comisive şi omisive ce au condus la instaurarea unei stări de pericol potenţial, dar şi la crearea unor pagube în dauna SC Hidroelectrica SA şi implicit în dauna economiei naţionale, punând în pericol grav siguranţa Sistemului Energetic Naţional“.
Cercetările continuă