Ziua de ieri a fost una de odihna pentru elevii si profesorii implicati in Olimpiada la disciplinele din aria curriculara Tehnologii si la Concursul profesional. Elevii si profesorii au vizitat orasul, au facut o plimbare in statiunea Lacu Sarat si au participat la croaziera pe Dunare oferita de organizatorii olimpiadei.
Profesoara Romita Lupascu, inspector general in Ministerul Educatiei, a spus ca cei 59 de membri ai comisiei de evaluare sint epuizati de efortul depus. "Valorile tezelor sint nenominalizate. Deocamdata pot sa spun ca nu sint rezultate spectaculoase, dar la fiecare specializare avem doua sau trei lucrari care se apropie de 100 de puncte. Nu am desigilat lucrarile pe considerentul ca aceasta zi, oferita prin amabilitatea gazdelor noastre, sa fie una de bucurie pentru toti copiii. In jurul orei 16.00, astazi (n.r. ieri), vom desigila tezele si vom afisa rezultatele la prima proba. Nu avem incidente, elemente care sa ne dea o stare de insatisfactie", a apreciat profesoara Romita Lupascu.
In privinta continuarii traditiei olimpiadelor la disciplinele tehnice, prof. Lupascu a fost ferma, acestea vor continua, in schimb, nu a putut sa spuna ce se va intimpla cu Scolile de Arte si Meserii. Conform noului proiect al invatamintului preuniversitar acestea ar trebui sa dispara, insa proiectul a fost propus sub conducerea ministrului Hardau. Cum s-a schimbat ministrul, s-ar putea schimba si viziunea, asa ca nu este nimic sigur. "In ce priveste numarul de ore si ponderea pregatirii in specialitate se incearca o combinatie intre ceea ce inseamna pregatire practica intr-un laborator tehnologic si teorie. Daca vorbim despre diminuarea normelor, ea se justifica, pentru ca in situatia amintita practica nu se mai poate realiza cu clasa impartita in doua. Ponderea acestor ore de practica este aceeasi cu cele din invatamintul european. Este vorba de