Sectorul energetic romanesc este in atentia companiei austriece Verbund, care intentioneaza sa faca achizitii si sa demareze investitii greenfield in productia de energie electrica din surse regenerabile, hidro, pe baza de carbune si hidrocarburi, a declarat reprezentantul din Romania al firmei, Ovidiu Pop, citat de Mediafax. Acesta nu a precizat sumele alocate pentru Romania. In ceea ce priveste productia de energie "verde", compania oscileaza intre energia eoliana si cea din alte surse regenerabile, a mai spus Pop.
Firma austriaca este interesata de privatizarile companiilor din domeniu detinute, insa preluarea unor microcentrale ale Hidroelectrica nu prezinta niciun interes. "In niciun caz nu suntem interesati sa cumparam microhidrocentralele. Cele 16 unitati pe care Hidroelectrica vrea sa le vanda au putere instalata cumulata de 18 MW, ceea ce este prea putin", a aratat Pop.
Prima investitie Verbund din Romania ar putea fi constructia unei unitati noi de productie de energie electrica la termocentrala Iernut, daca Ministerul Economiei si Finantelor va aproba proiectul deja prezentat de catre firma austriaca. Investitia de la Iernut este evaluata la 250 de milioane de euro. "Este firesc ca, dupa ce faci o achizitie, aceasta sa fie urmata de investitii noi. In orice caz, suntem interesati sa participam la toate privatizarile care vor avea loc", a mai spus reprezentantul Verbund in Romania. Verbund este cea mai mare companie din sectorul energetic din Austria, avand atat activitati de productie, cat si de transport si furnizare de electricitate. Compania are o capacitate totala instalata de producere a electricitatii de 8.300MW si detine o retea de distributie in lungime de 3.300 de kilometri. Statul austriac este principalul actionar al Verbund, cu o participatie de 51%.
Sectorul energetic romanesc este in atentia companiei austriece Verbund, car