Seful statului a facut o mutare de sahist versat. Intentia de a demisiona daca parlamentul il suspenda din functie, ii deschide doua posibilitati, ambele cu final fericit.
Prin amenintarea cu intoarcerea la popor, Traian Basescu exercita o presiune tactica asupra coalitiei antiprezidentiale, surprinde si intimideaza.
Nici PSD si nici PNL nu sunt pregatite pentru prezidentiale. Social-democratilor si liberalilor nu le ramane timp suficient pentru a evalua castigurile si pierderile pe cele doua scenarii - abandonarea procesului de suspendare sau alegeri.
In aceste conditii, este de asteptat ca Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu sa aleaga raul cel mai mic, adica sa-si asume esecul, ceea ce i-ar costa probabil mai putin ca imagine, avand ca alibi avizul Curtii Constitutionale.
Liberalii s-au pus la adapost prin atitudinea ambigua fata de suspendare. Marele perdant va fi insa Mircea Geoana, care s-a incapatanat sa le comunice activistilor si sustinatorilor PSD ca va merge pana la capat, chiar si fara legitimarea constitutionala.
Si asta in ciuda semnalului de retragere trambitat de Ion Iliescu sau Victor Ponta.
Seful social-democratilor si potential prezidentiabil, mai mult decat orice alt actor politic din coalitia antiprezidentiala, pica de las in ochii suporterilor si al posibililor suporteri, calificativ otravitor pentru un politician concediat de Ion Iliescu ca „prostanac” si desconsiderat de alegatori pentru slabiciunea sa.
Cu siguranta, presedintele, cu cinismul caracteristic, a luat in calcul si ura irationala a inamicilor sai, pe care avertismentul i-ar putea starni.
Un efect important al demisiei lui Basescu ar fi destabilizarea interna a partidelor politice fara candidat la prezidentiale, acest tip de scrutin avand un defect major, resusciteaza animozitatile perso