Dacă nu aţi plecat de Paşti, nu este deloc prea târziu. O puteţi face week-end-ul acesta, când două sărbători creştine - Izvorul Tămăduirii şi Duminica Tomii - cheamă la odihnă şi distracţie. Locaţia este la îndemâna oltenilor: Băile Olăneşti, un orăşel în care se pot simţi bine şi reface atât turiştii tineri, cât şi persoanele în vârstă sau cu afecţiuni medicale.
După zilele libere de Paşti, săptămâna care tocmai se sfârşeşte a fost în mod sigur obositoare! Deci, ce s-ar potrivi mai bine dacă nu o evadare în mijlocul unui peisaj frumos, într-un loc care să îţi ofere prilejul de a te relaxa, de a respira aer curat şi de a-ţi înmuia gâtul şi spatele înţepenite după o săptămână de muncă? Staţiunea Băile Olăneşti, aflată la 140 de kilometri de Craiova, este rezolvarea tuturor problemelor! Este una dintre puţinele localităţi din ţară care întruneşte în chip armonios doi factori naturali de cură: factorul climatic şi topoclimatic local şi factorul hidromineral constituit din apele minerale. Băile Olăneşti ocupă primul loc printre staţiunile balneoclimaterice din România în ceea ce priveşte numărul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, dar şi varietatea compoziţiei şi concentraţia apelor minerale. În staţiune se găsesc peste 35 de surse hidrominerale, atât izvoare naturale, cât şi ca rezultat al unor lucrări de foraje şi miniere (puţuri şi galerii). 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura internă. Două izvoare minerale şi patru sonde cu apă minerală sunt folosite pentru cura externă (balneaţie).
Istoricul şi renumele băilor
Efectele tămăduitoare ale apelor de la Olăneşti au început să fie cunoscute în urmă cu aproape 200 de ani. Primele studii chimice ale apelor minerale de la Olăneşti au fost efectuate în anii 1829 -1830 de către dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat creşterea numărului de beneficiari ai tratamentului