(Foto: Monitorul de Prahova)
Salina Slanic, ideala pentru tratarea bolilor respiratorii, este una dintre „victimele” turistilor care profita de lipsa personalului supraveghetor pentru a distruge un monument al naturii. Din pacate, multe dintre operele de arta care au fost expuse in salina au fost vandalizate de persoanele care au lasat bunul simt la suprafata.
"Statuia lui Burebista a trebuit s-o mutam intr-o galerie parasita dupa ce un turist i-a furat nasul ca sa faca rost de un bolovan de sare. Noi suntem doar cativa oameni, iar oamenii profita de aglomeratie si fac prostii", spune nea’ Mitica, unul dintre angajatii salinei.
In plus, peretii uriaselor galerii poarta semnaturile unor "celebri" precum Vasile, Dumitru sau Diana, care si-au scrijelit numele in sare sau au vrut sa-si declare dragostea la 200 de metri sub pamant. Nici cel mai vizitat muzeu din tara, Castelul Peles, nu a scapat de atacurile barbarilor turistici.
In ciuda interdictiilor afisate de angajatii muzeului, statuile din superba curte regala sunt escaladate si mutilate de cei care vor sa dea dovada de acte de „vitejie”. „Din pacate exista si turisti mai putin civilizati, care ne aduc deservicii.
Se catara pe statui sau arunca guma pe covoare vechi de peste 100 de ani, care se pot astfel deteriora”, se plange si Daniela Voitescu, seful departamentului relatii cu publicul din cadrul Muzeului National Peles.
Mina in pericol
Se spune ca statul este cel mai prost administrator. Acest lucru este valabil si in cazul Minei Unirea, unde directorii care s-au perindat la conducerea Societatii Nationale a Sarii nu au aprobat decat lucrari de intretinere a salinei, nu si de investitii. Doar priceperea angajatilor a salvat mina de la distrugere.
N