Eduard Hellvig(Foto: Radio Transilvania)
Georgeta Gavris: Sunteti euro-deputat din partea PC in Parlamentul European, cum se vad de la Bruxelles toate aceste miscari de pe scena politica romaneasca?
Eduard Hellvig: La Bruxelles lucrurile se vad un pic mai detasat decat cum le vedem noi in Romania. In primul rand acolo exista un tip de abordare politica care spune ca problemele de politica interna raman interne, nu se externalizeaza.
Apar probleme doar daca sunt afectate anumite comportamente fata de reforma din justitie, reforma care ar trebui sa continue in sistemul de frontiera romanesc, in special la granita de est care este acum granita externa a UE. Interesul UE este foarte pragmatic. Chestiunile de politica interna se discuta si se comenteaza la nivel informal pentru ca este o problema interna la urma urmei.
Daniel Meze: Va reusi Guvernul Tariceanu II sa absoarba cat mai multe fonduri de la UE? Este un guvern slab? Cum il vedeti ca si parlamentar al PC?
Eduard Hellvig: Un guvern are un mandat politic atunci cand este votat. Cand vorbim de absorbtia de fonduri de la UE un guvern cred ca are datoria sa nu gandeasca politic. Ar trebui sa gandeasca din punctul de vedere al eficientei guvernamentale. Pe mine ma surprinde ca nici astazi nu avem o strategie post-aderare, indiferent cum se numeste guvernul acesta.
In Polonia de exemplu in prima zi de dupa aderare a existat un proiect post-aderare aprobat de toate partidele politice. Asta ca o normalitate. Noi suntem in luna aprilie si nu avem o strategie post-aderare. Eu cred ca acesta este primul lucru pe care ar fi trebuit sa-l faca guvernul, sa aiba capacitatea sa adune toate partidele cat mai repede, sa existe o vointa politica comuna.
S-a vorbit de criza politica, eu cred ca sursa acestei crize politice este lipsa unui proiect comun politic. Du