Ion Lungu, acuzat oficial in dosar
Seres: "Acuzatiile, la fel de absurde ca in cazul privatizarilor"
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) au continuat ieri sirul audierilor in dosarul Hidroelectrica, cu cea a fostului presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Ion Lungu - in prezent director comercial la Electrica Oltenia - si cea a fostului ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres.
In acest caz, prejudiciul adus companiei, prin semnarea unor contracte preferentiale cu anumiti agenti economici, se ridica la aproximativ 500 de milioane de dolari.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorii DIICOT - Structura centrala au dispus, la data de 3 aprilie, inceperea urmaririi penale fata de noua invinuiti sub aspectul savarsirii infractiunilor de complot si subminare a economiei nationale.
Gruparea, suprapusa pe organigrama societatii
In fapt, s-a retinut ca in perioada anilor 2002-2003, folosindu-se de prerogativele functiilor de conducere in care au fost investiti, acestia s-au constituit intr-o grupare cu o structura suprapusa pe organigrama societatii SC Hidroelectrica SA.
Gruparea a folosit SC Hidroelectrica in scopuri contrare obiectivelor statuate legal, scopuri ce au fost de natura sa submineze economia nationala prin afectarea functionarii sistemului energetic national in conditii de siguranta, cu repercusiuni grave asupra intregului sistem economic national.
Astfel, prin manopere ilicite, membrii asociatiei au desfasurat actiuni comisive si omisive ce au condus la instaurarea unei stari de pericol potential, dar si la crearea unor pagube in dauna SC Hidroelectrica SA si, implicit, in dauna economiei nationale, punand in pericol grav siguranta Sistemului Energetic National. In cauz