Din al doilea cultivator de cartofi din Europa, România a ajuns să importe cartofi. În ciuda acestui fapt, noi totuşi exportăm cartofi - nu de consum, ci de sămânţă. Situaţia pare paradoxală.
Îi dăm mici şi
îi luăm mari
Cartofii româneşti au mare căutare în ţările europene. România exportă cartofi de dimensiuni mici şi cartofi de sămânţă. Spre exemplu, vecinii de la Vest, ungurii, apreciază cartofii româneşti de dimensiuni mici. „Odată ajunşi în Ungaria, ei sunt spălaţi, tăiaţi, ambalaţi şi vânduţi mai departe. Cum din rezerve dispar tocmai cartofii de sămânţă, România a ajuns să importe cartofi pentru consumul de pe piaţa internă”, a declarat Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi. Autorităţile din România speră ca această problemă să fie rezolvată cât mai repede, iar ţara noastră să nu mai fie nevoită să importe cartofi din spaţiul comunitar.
Vremea, bat-o vina
Situaţia nu este tocmai nouă. Producţia de cartofi din România a avut de suferit în ultimii ani din cauza schimbărilor climaterice. Vremea a influenţat şi creşterea cartofilor de sămânţă, astfel că recolta s-a împuţinat de la an la an. „De aceea, România este nevoită să importe şi seminţe din străinătate, la preţuri destul de mari. În mai multe state din Europa, preţul cartofilor s-a dublat în urma recoltelor scăzute de anul trecut. În România, acesta nu s-a modificat însă semnificativ”, a mai spus Benea. Preţul cartofilor a crescut semnificativ pe piaţa europeană, după ce producţia unor mari cultivatori, precum Germania, Olanda şi Marea Britanie, a scăzut cu până la 15%.
Cerc vicios
România a avut numai de pierdut de pe urma acestui fapt. Nimeni nu credea că vremea va afecta acest domeniu, astfel că exportul de cartofi de sămânţă părea un lucru bun. Odată cu schimbările climaterice, ţara noastră a ajuns să importe şi