Bolnavii de diabet ar putea să-şi procure insulina din farmacii, în cel mai fericit caz, abia la sfârşitul lunii aprilie. Farmaciştii nu sunt însă foarte mulţumiţi de profitul pe care îl vor scoate ca urmare a vânzării acestui medicament.
Insulina pentru diabetici creează în continuare disensiuni în relaţia dintre farmaciile doljene, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj şi Ministerul Sănătăţii. Decizia ministrului Eugen Nicolăescu, de a le distribui în farmaciile cu circuit deschis, a trezit controverse încă de la adoptare, însă mai-marii de la Bucureşti au sperat că apele se vor limpezi. Farmaciştii nu s-au lăsat însă duşi de nas cu una, cu două, arătându-se reticienţi la programul proaspăt lansat, mai ales că e vorba de un profit destul de mic. Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj, a menţionat că adaosul comercial la insulină a fost impus de Ministerul Sănătăţii, la 1,5 %.
„Câştigul este destul de mic şi din această cauză vor fi unele farmacii care nu vor dori să le vândă. Fiecare trebuie să îşi facă un calcul să vadă dacă poate suporta comercializarea lor. În cazul acestui medicament este nevoie şi de locuri speciale de păstrare, pe care nu toate farmaciile le au, iar dacă doresc să se implice trebuie să facă şi o mică investiţie“, este de părere Elena Călin. Din cele 133 de farmacii, câte sunt în Dolj, reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor susţin că vor exista destule care să salute programul Ministerului Sănătăţii.
Farmaciile pot semna un act adiţional cu CAS Dolj
Lista cu farmaciile care eliberează medicamentul amintit va fi făcută publică, probabil, la sfârşitul lunii aprilie. Până atunci, farmaciile interesate va trebui să semneze un act adiţional la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Ultima întâlnire dintre cele două şi factorii de decizie din cadrul Ministerului a avut lo