Sistemul meditatiilor particulare este practicat cu succes si in alte tari ale Uniunii Europene. Desi Romania este foarte departe de celelalte tari membre ale UE in ceea ce priveste venitul mediu al unui salariat, sumele percepute pentru o meditatie sunt demult aliniate la „standardele” europene.
In Italia, meditatiile particulare functioneaza dupa acelasi principiu ca si in Romania. In primul rand, profesorii nu platesc impozite, deoarece nici aici nu exista parghiile legale de verificare si control, doar daca un parinte nemultumit reclama actiunea.
O alta asemanare intre profesorii romani si cei italieni tine de faptul ca, respectand proportiile, invatamantul de aici este la fel de prost platit comparativ cu celelalte domenii de activitate.
Asadar, taxele percepute pentru o meditatie particulara, diferentiate in functie de disciplina solicitata si de gradul de pregatire a cadrului didactic, sunt aproape identice cu cele practicate in Romania.
Singura diferenta este legata de faptul ca, in Italia, meditatia are o durata de maximum o ora si jumatate, in vreme ce, in Romania, cu exceptia elevilor din ciclul primar, meditatia dureaza doua ore. Astfel, pe meleagurile italiene, o pregatire privata, efectuata de un student cu un elev din ciclul primar, costa intre 7 si 10 euro, adica o valoare aproximativa de 250.000 lei.
Pentru elevii din gimnaziu si liceu care solicita o meditatie particulara in vederea sustinerii unor examene finale, un cadru didactic, din afara unitatii de invatamant in care invata, ii cere intre 15 si 20 de euro, adica intre 500.000 si 700.000 de lei.
Dupa cum in situatia in care profesorul-meditator este o personalitate cunoscuta si face parte din aceeasi unitate scolara cu elevul, pretul ajunge la 20 de euro, ceea ce reprezinta aproape 700.000 lei. Pregatirea cu un profesor univ