Interviu cu Samuel Zbogar, ambasadorul Sloveniei la Washington
- Slovenia este prima tara din fostul bloc comunist care a adoptat moneda Euro si prima care va detine presedintia UE, in 2008. Tranzitia a mers ca pe roate, Slovenia e considerata "premianta" clasei de noi state membre. Cum ati reusit aceasta perfomanta?
- Intr-adevar, am avut o tranzitie relativ usoara fata de alte state est-europene. Suntem foarte mandri ca in 15 ani am reusit sa ne transformam dintr-o problema pe agenda UE intr-un stat care stabileste agenda UE. Iar faptul ca am introdus moneda Euro e foarte important, deoarece demonstreaza ca extinderea UE functioneaza. Pana acum, Euro a fost adoptat doar in vechile state membre si exista impresia ca sunt doua paliere in UE – grupul Euro si noile state membre. Slovenia a demonstrat ca si zona Euro se poate extinde, ca nu este un club inchis.
Cum am reusit? Poate ca ne-a ajutat si marimea. Intr-o tara mica e mai usor sa faci reforme dureroase decat intr-una de mari dimensiuni. A contat mult si faptul ca ne-am desprins din fosta Iugoslavie, care a fost o tara relativ dezvoltata. Asa ca am pornit de pe o pozitie mult mai buna decat celalalte tari candidate, mai ales ca Slovenia era cea mai dezvoltata parte a Iugoslaviei. Un catalizator puternic a fost si motivatia noastra de a parasi Iugoslavia si de a ne distanta de razboiul de acolo, de a indeplini cat mai repede criteriile de aderare pentru a face parte din UE si NATO.
- Ce s-a intamplat cu reformele dupa aderare? Ati incetinit ritmul, asa cum se observa acum in Romania?
- Nu, nu s-a intamplat asta. E drept ca am schimbat guvernul, in 2004. Asta pentru ca pe intreaga durata a negocierilor, incepand cu 1992, am avut acelasi partid la guvernare. Imediat dupa aderare, in toamna 2004, am avut alegeri si probabil ca alegatorii s-au gandit ca s-a inchis un ciclu,