In ultimii 8 ani de zile, de cind la conducerea Centrului de Transfuzie Sanguina se afla dr. Magdalena Iugulescu, la Braila nu s-au inregistrat crize de singe pentru nici o grupa sanguina, iar donatorii din judet nu se mai regasesc doar in rindul unor categorii defavorizate, ci in toate clasele sociale. Schimbarea de mentalitate a plecat in primul rind de la colectivul CTS, care a reusit sa constientizeze in rindul colectivitatii ideea ca a dona singe este un gest umanitar, un cadou, un gest frumos fata de semeni.
Gesturile umanitare ale brailenilor au facut ca, in cursul anului trecut, sa se inregistreze 11.100 unitati de singe recoltate, de la aceste persoane insumindu-se 4935 litri de singe, adica aproape 5 tone de singe. De la inceputul acestui an, la Braila sint aproximativ 3.000 de donatori, care, saptaminal, doneaza intre 230-300 litri de singe si cei mai multi dintre ei sustin ca fac acest lucru din constiinta si ca 50 RON, respectiv 7 bonuri de masa, cit primesc pentru donarea picaturii de viata, sint stimulente neglijabile. Mai mult decit atit, periodic, angajati de la diverse societati, elevi care au implinit 18 ani sau studenti, se prezinta la Centrul de Transfuzie pentru a dona in grup, constienti fiind ca singele donat salveaza alte vieti.
In opinia dr. Magdalena Iugulescu, director al Centrului de Transfuzie Sanguina Braila, donarea de singe este un act umanitar, anonim, benevol si neremunerat si, ca atare, persoanele doneaza pentru a face un bine semenilor lor. "In perioada sarbatorilor pascale s-a inregistrat o crestere nesemnificativa a numarului de donatori, 298 donatori, fata de 235, in saptamina anterioara; au venit apartinatori ai persoanelor internate, fie in capitala, fie in spitalele din municipiu, pe care nu le putem banui ca au donat singe pentru a obtine anumite beneficii, pentru ca ei vin pentru a salva anumite perso