Cu toate că, spre surprinderea multora, anul trecut România a exportat citrice (către Republica Moldova, ce-i drept), piaţa craioveană este invadată de fructe şi legume de import. Produsele autohtone sunt bijuterii rare pe tarabele comercianţilor.
După o masă îmbelşugată cu preparate din carne de miel, ied sau curcan şi multe, multe dulciuri, fructele, legumele şi verdeaţa sunt deliciul craiovenilor. Şi cum, începând din acest an, suntem europeni „cu acte în regulă“, pe tarabele din piaţă majoritatea produselor sunt de import. „Tot ce e în piaţă este de import - şi roşii, şi castraveţi, şi varză, şi pătrunjel. La ţărani mai găsiţi usturoi uscat şi cartofi autohtoni. În rest, totul e de import, chiar dacă spun că sunt româneşti - de fapt, sunt din Polonia“, a declarat Marian Colonelu, patronul unei societăţi comerciale ce-şi desfăşoară activitatea în Piaţa Centrală din Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de alţi comercianţi. „În piaţă există multe locuri unde merele pe al căror preţ scrie că sunt româneşti de fapt sunt de import, din Polonia“, a declarat Edi S., alt comerciant. Altfel spus, nu e exclus ca, o dată ajunşi în piaţă, să cumpăraţi mere „româneşti“ din Polonia, usturoi „românesc“ din China sau pătrunjel „românesc“ din Grecia.
Produsele româneşti sunt mult mai gustoase
Motivul pentru care unii comercianţi susţin că produsele lor sunt autohtone, când de fapt sunt de import, este cât se poate de simplu - cei mai mulţi craioveni vor produse româneşti. „Sunt mai gustoase şi nu cred că pun atâtea chimicale în ele, că, dacă ar pune, ar fi mai frumoase ca astea din afară“, şi-a dat cu părerea Florica Nedelcu, o gospodină hotărâtă să achiziţioneze cât mai multe produse româneşti.
Părerea este împărtăşită şi de alţi cumpărători. „Categoric, cele româneşti sunt mult mai gustoase. Cele de import se coc toate pe drum, i