Aceasta evolutie negativa este consecinta planului de austeritate al guvernului socialist-liberal care si-a propus reducerea marelui deficit bugetar al tarii prin majorari de impozite si taxe si desfiintarea unor subventii acordate populatiei.
Masurile au determinat cresteri de preturi in domeniile consumului si serviciilor.
Potrivit Institutului de Statistica, numai in ultima luna preturile au crescut la apa, confectii si combustibil, la energia electrica si la produsele alimentare.
Astfel, de la inceputul anului, energia electrica s-a scumpit cu 5,3 la suta, produsele de panificatie - cu 4,8 la suta, confectiile - cu 2,2 la suta.
Facand o trecere in revista anuala, Institutul a dat publicitatii o serie de date care indica o majorare substantiala a tuturor preturilor - ale produselor alimentare cu 12,4 la suta, al energiei casnice - cu 32,9 la suta, iar in cadrul ei, al gazului metan - cu 56,3 la suta, al energiei termice - cu 38,6 la suta, al energiei electrice - cu 21,2 la suta.
In afara majorarilor de preturi, guvernul a promovat o serie de masuri vizand reducerea cheltuielilor in domeniile social, mai ales in cel al sanatatii. Reforma sistemului sanitar, care a prevazut desfiintarea unui numar mare de spitale si plata vizitelor medicale, a nemultumit profund populatia.
Analistii economici apreciaza ca luna februarie a insemnat culmea valului inflationist care, incetul cu incetul, se va atenua, dar efectele se vor resimti mult mai tarziu, insa numai daca nu vor interveni alte elemente perturbatoare. Oricum, programul de austeritate ramane in vigoare si in urmatorii ani, cel putin pana in 2009.
Potrivit unor analisti, scrie "Nepszabadsag", Ministerul de Finante pregateste noi reglementari care vor introduce masuri si mai severe in ce priveste limitele deficitului bugetar.
Integr