Saptamana trecuta, moneda unica si-a continuat, in mod accelerat aprecierea fata de dolar.
Dupa ce a testat de trei ori, de la inceputul anului, pragul de 1,34 dolari, ea l-a depasit rapid zilele trecute, urcand pana la un maxim de 1,3555 dolari, valoare care nu a mai fost atinsa din ianuarie 2005, foarte aproape de pragul de rezistenta de 1,36 dolari, dupa ce in prima sedinta care a urmat Sarbatorilor Pascale, paritatea fluctuase intre 1,3349 si 1,3440 dolari. Reamintim ca maximul istoric atins de moneda unica, la sfarsitul lui 2004, a fost de 1,3666 dolari.
Euro s-a apreciat fata de dolar in special pentru ca piata a perceput in discursul de joi al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, ca BCE ar putea sa creasca dobanda-cheie in luna iunie din cauza presiunilor inflationiste, in timp ce din partea Fed se asteapta o scadere, datorita intrarii economiei americane intr-o noua perioada de recesiune.
Pe de alta parte, investitorii si-au reevaluat pozitiile inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante si presedintilor bancilor centrale din G7. In acelasi timp la declinul dolarului a contribuit si evolutia stationara, de luna trecuta, a preturilor de productie din Statele Unite, din care au fost excluse costul alimentelor si energiei, care a generat temeri legate de starea economiei americane. Majoritatea analistilor considera ca dobanda din euro-zona va fi mentinuta la 4% pana la sfarsitul trimestrului al treilea al anului viitor, urmand ulterior sa fie majorata la 4,25%.
In schimb, conducatorii companiilor europene sunt ingrijorati de aceasta posibilitate, a declarat presedintele Organizatiei patronale europene, Ernest-Antoine Seilliere, care considera ca „daca nivelul dobanzii de politica monetara va depasi plafonul de 4%, vor fi probleme.
Capacitatea noastra de intelegere va ajunge la limita". Seilliere co