Am asistat in ultimele saptamani la intensificarea semnalelor negative cu privire la degradarea climatului politic si economic din tara noastra. In numai cateva zile, ambasadorul Statelor Unite a exprimat ingrijorarea pe care o resimt oamenii de afaceri americani care doresc sa investeasca in Romania, fata de tensiunile care exista pe scena politica. O atentionare similara a venit recent si de la ambasadorul Germaniei la Bucuresti, care avertizeaza ca tulburarile politice sunt de natura sa se rasfranga asupra mediului economic.
Guvernul de la Bucuresti a primit atentionari cu privire la inrautatirea indicatorilor macroeconomici si din partea Comisiei Europene si a Fondului Monetar International. Agentiile de rating Fitch si Moody's au exprimat, de asemenea, ingrijorari cu privire la perspectivele economiei romanesti. Nu in ultimul rand, Standard & Poor's a decis sa revizuiasca in sens negativ perspectiva de rating a Romaniei, acuzand lipsa de transparenta a politicilor guvernamentale in 2007 si criza politica prelungita de la Bucuresti.
Aceste avertismente au devenit cu atat mai ingrijoratoare cu cat dezechilibrele externe au continuat sa se accentueze. Deficitul comercial a crescut cu 83% in ianuarie 2007, fata de ritmul de 45% inregistrat la nivelul anului trecut, Romania trecand cu viteza in randul celor mai mari importatori la nivel global. Exporturile au avut o tendinta de crestere usoara, care este insa influentata de aprecierea monedei nationale. Ca atare, exporturile au reusit sa creasca in termeni reali cu doar 2%.
Balanta dintre importuri si exporturi va continua sa se deprecieze si anul acesta, ceea ce ar putea sa conduca la cresterea deficitului de cont curent. Chiar daca in termeni nominali prognozele pentru acest an sunt practic la nivelul celor inregistrate in 2006 (10,5% din PIB), ingrijorarea majora este legata de finantarea ac