Lectia de bucatarie. Albert Piroska este gazda de turism rural si bucatareasa vestita in satul Izvorul Muresului din judetul Harghita.
Albert Piroska este gazda de turism rural si bucatareasa vestita in satul Izvorul Muresului din judetul Harghita. Este gospodina maghiara tipica: rosie in obraji, blonda cu ochi albastri, plinuta, mereu zambitoare, vorbareata si, mai presus de toate, o gospodina perfecta. Cand iti pregateste o ciorba de vacuta sau un gulas de pui cu mamaliguta, ori poate un pastrav rostogolit in mujdei pastos, crezi ca raiul e-acolo, langa cuptorul stravechi, asezat langa sura din curtea casei. In tot ce gateste, Piroska nu pune doar talent si retete mostenite pe linie de familie, ci si o portie mare de suflet. Placinte cu soare. Asa isi cucereste turistii si tot asa l-a cucerit si pe sotul ei, pompierul Arpad, intr-o zi de primavara senina.
Originara din satul Chilieni, tanara bucatareasa in anii 80, Piroska a pasit in viata fara complexe: invatase meseria intr-un liceu din Gheorghieni si vorbea romana la fel de bine precum maghiara. Pe atunci, scoala functiona normal, cu copii maghiari si romani laolalta, care cresteau impreuna, imprietenindu-se si respectandu-se reciproc, "furandu-si" unii altora limba materna. Nascut si crescut in Izvorul Muresului, sotul Piroskai, Albert Arpad, este si el o "victima a deznationalizarii romanesti" (cum ar spune unii), deoarece a comis "pacatul" de a invata fara nici un efort, in clasa, in sat, la bal si in curtea scolii, limba vecinilor de peste gardul casei.
"De cine sa ne separam: de prietenii maghiari
sau de prietenii romani?"
Piroska si Arpad, impreuna cu copiii lor, Iulia, Lotzi si Bolanj, sunt o familie tipica de maghiari din Ardeal, care isi duc viata departe de lumea dezlantuita a politicii, si pentru care - nici sondajele, nici referendumurile, nici teoriile sep