O astfel de evolutie ar determina o depreciere a euro spre pragul de 3 lei, in timp ce Comisia Nationala de Prognoza (CNP) prevede o apreciere a monedei nationale in urmatorii cinci - sase ani pana la un curs mediu de 3,10 lei/euro.
CNP estimeaza un curs mediu de 3,40 lei/euro pentru acest an si de 3,30 lei/euro pentru 2008.
Aprecierea nominala a leului va continua intr-un ritm similar si in anii urmatori, prognoza CNP indicand un curs mediu de schimb de 3,25 lei/euro in 2009, 3,20 lei/euro in 2010 si de 3,15 lei/euro in 2011, pentru ca in ultimii ani inainte de aderarea Romaniei la zona euro cursul sa fie de 3,10 lei.
De partea cui poate fi adevarul? Daca luam in calcul cresterea economica, care este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana, si scaderea inflatiei, care a coborat luna trecuta la un nivel anual de 3,66%, valoare care nu a mai fost atinsa din 1989, s-ar parea ca adevarul se afla de partea presedintelui CEC.
Daca avem insa vedere adancirea deficitelor de cont si comercial, care numai in primele doua luni ale acestui an a crescut cu 83,3% fata de intervalul similar din 2006, soldul negativ al balantei comerciale ajungand la 2,56 miliarde euro, conform datelor prezentate de INS, atunci situatia nu mai este la fel de roz pentru leu.
Nu trebuie uitat nici faptul ca volumul investitiilor straine in Romania nu va mai fi la fel de sustinut ca in ultimii doi ani, atunci cand multe companii straine erau interesate sa isi dezvolte afacerile inainte de aderarea la U.E.,
acestea si banii trimisi acasa de romanii care muncesc in strainatate fiind principalii factori care au stopat cresterea deficitului de cont.
In urma cu cateva saptamani analistii agentiei de evaluare financiara Moody's apreciau ca economia Romaniei prezinta semne limitate de supraincalzire, dar ca situatia s-ar