(Foto: Monitorul de Prahova)
Conform Hotararii de Guvern 349/2005 privind depozitarea deSeurilor, de la 1 ianuarie 2007 Rafinaria Steaua Romana a fost obligata sa sisteze depozitarea deseurilor industriale periculoase in cele 16 batale de gudroane acide (10 in zona Bucea, cinci in zona Turnatorie si un batal de depozitare a namolului petrolier, cunoscut drept Lacul Pestelui).
Suprafata totala ocupata de acestea este de aproximativ 10 hectare, reziduurile periculoase avand efecte negative asupra mediului Si, implicit, asupra sanatatii populatiei.
Conform legislatiei romanesti, dar si a celei eurpene, rafinaria trebuie sa dezamorseze aceasta bomba ecologica, sarcinile fiind incluse in documentele pe baza carora, in toamna anului trecut, societatea a primit Autorizatia Integrata de Mediu.
Conform acestui document, de anul acesta se sisteaza depozitarea deSeurilor petroliere, iar stocarea celor deja depozitate este valabila pana la 31 decembrie 2009. Dezafectarea batalelor si ecologizarea zonei au ca termen limita 31 decembrie 2015 si ar costa peste 14 milioane de euro, suma uriasa in raport cu posibilitatile societatii.
Nici autoritatile locale nu se implica in rezolvarea acestei probleme. La ultima Sedinta a Consiliului Local, consilierul Marian Constandache l-a intrebat pe primarul Horia Tiseanu daca are informatii legate de aceasta problema, iar raspunsul acestuia a fost scurt: „Batalele rafinariei nu sunt problema Primariei.
Din cate stiu eu, termenul de ecologizare a zonei este 2013.” Si discutiile s-au oprit aici, desi reprezentantii administratiei publice locale ar trebui sa fie interesati de soarta oamenilor care locuiesc in cele mai poluate zone a municipiului. (Foto: Monitorul de Prahova)
Conform Hotararii de Guvern 349/2005 privind depo