(Foto: Monitorul de Prahova)
Peste 800 de unitati de invatamant existente in Prahova, cu un numar de 145.000 de elevi, au nici mai mult nici mai putin decat 28 de cabinete medicale scolare. Cele mai multe dintre cabinete se afla in scolile mari din orase, mediul rural fiind absolut descoperit din acest punct de vedere. Cu alte cuvinte, elevii din institutiile care se ocupa cu educarea lor nu au asigurata asistenta medicala.
Cum este vorba de copii, este absolut normal sa ne gandim la unele probleme de sanatate si la accidente de tot felul. Cadrele didactice spun ca sunt multe momente cand, desi sunt profesori de serviciu pe scoala, scolarii nu mai pot fi supravegheati. In recreatie si chiar in ore se pot intampla anumite lucruri care sa puna in pericol sanatatea elevilor.
Acestia se pot lovi de banca, se pot impinge pe fereastra sau pot sa cada in curtea scolii. In unitatile dotate cu cabinete medicale lipseste personalul sanitar, sau acesta deserveste mai multe scoli. De exemplu, medicul care merge la Colegiul National “ I.L. Caragiale” are program si la la Scoala Sf.Vineri. Acelasi lucru se intampla si cu alte scoli.
Pansament si aspirina
Cabinetele medicale care functioneaza in unitatile scolare sunt dotate de Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti si de Spitalul Municipal. Acestea sunt utilate cu instrumentar medical, materiale sanitare, medicamente si mobilier.
Cele mai multe instrumente si obiecte de mobilier sunt vechi si uzate, iar in unele dispensare medicii scolari dispun doar de cateva fiole de algocalmin, pansament si folii de de aspirina. Cea mai mare problema a fost, in ultimul timp, cu calciul, mai ales ca sunt destul de frecvente cazurile de spasmofilie la elevele care mai tin si diete.
Pentru ca fondurile sunt