Romanii vor putea alege, de luna viitoare, un fond pentru o pensie privata facultativa, iar din august, tinerii de pana in 35 de ani vor trebui sa opteze pentru un administrator de pensii private obligatorii, pentru a avea o batranete mai linistita.
Sistemul de pensii de stat va functiona in continuare, dar cu resurse din ce in ce mai reduse.
Ce pensii vor avea romanii care vor da bani pentru doua fonduri diferite: unul de stat (pilonul I) si unul privat obligatoriu (pilonul II) si, optional (pilonul III), pentru un al treilea, tot privat?
Asta depinde foarte mult de alegerile pe care le vor face in lunile mai si, respectiv, august, de suma pe care o vor investi pentru viitorul lor si, nu in ultimul rand, de varsta pe care o au.
Asta din cauza ca aceia care au peste 52 de ani si jumatate trebuie sa se multumeasca doar cu pensia de la stat, care nu va creste prea mult in urmatorii ani.
Pensie cat 80% din leafa
Cu alte cuvinte, sistemul va permite ca, dupa 20-30 de ani de contributie, pensiile cumulate (de la stat, privata obligatorie si facultativa) sa ajunga la aproximativ 80% din media salariala a ultimilor ani, dupa cum estimeaza specialistii.
Astfel, la o medie salariala de 3.000 de lei, 80% inseamna 2.400 de lei. Persoanele care vor avea indemnizatie de la stat si pensie privata obligatorie vor obtine undeva la 60% din media ultimelor salarii.
Pentru cei care raman numai cu sistemul public, cuantumul indemnizatiei va fi la fel de mic ca si acum, adica undeva la numai 30% din salariul obtinut.
Romanii vor putea beneficia de pensiile private facultative doar dupa implinirea varstei de 60 de ani, iar de pensiile private obligatorii, dupa 65 de ani, cand vor primi si indemnizatia de la stat.
Companiile nu se inghesuie
Pe de alta parte, pana in