Un fenomen numit Da Vinci
Un grafitti cu misterioasa GiocondaFoto: corriere.it
Pictor, sculptor, arhitect, filozof si om de stiinta, Leonardo Da Vinci a fost intruchiparea tipului de "om universal" al Renasterii, si ramane unul dintre oamenii cei mai importanti din acea epoca.
Aportul sau deschizator de drumuri in artele plastice si forta lui de anticipare, neegalata vreodata in intreaga desfasurare istorica a stiintei, sunt caracteristice uriasei sale personalitati, de care a fost permanent constient. Leonardo a scris in insemnarile sale, cu un an inaintea mortii, cuvintele "Io continuero" ("Voi dainui").
Zambet de Mona Lisa
Cea mai renumita pictura a lui Da Vinci ramane Gioconda sau Mona Lisa opera ce a reprezentat de-a lungul timpului punctul de atractie al Muzeului Luvru. Nelipsitele vederi, carti postale, brelocuri, tricouri, ceasuri si postere cu zambetul Giocondei s-au vandut in zeci de mii de exemplare.
Opera a fost intens mediatizata inca de la inceputul secolului al XVI-lea, cand Gioconda a inspirat numerosi pictori, care i-au facut numeroase copii si imitatii mai mult sau mai putin fidele. Corot, Robert Delaunay si Fernand Leger au inchipuit niste variatiuni indraznete, iar Marcel Duchamp i-a aplicat mustati celebrei femei.
In alte versiuni, Gioconda a primit o sticla de Coca-Cola in mana, a fost infatisata in costum de astronaut, ori a aparut deghizata in craciunita sau in sirena. In parcurile de distractii, este reprodusa pe un panou decupat in dreptul fetei, unde doritorii isi pot introduce propria fata, momentul fiind ulterior imortalizat printr-o fotografie la minut.
Scriitori precum Jean Margat sau Herve Le Tellier au facut din ea un personaj literar, Serge Gainsbourg sau Barbara au adus-o in spatiul muzicii, iar bunicile noastre au „transformat-o” in goblene.
@N_