Paste cu sos italian.
Ingrediente (pentru 4 persoane):2 catei de usturoi, 5 linguri de ulei de masline, o cutie rosii decojite taiate bucatele, 1/2 legatura busuioc, 1/2 legatura patrunjel verde, 8 frunze de salvie, 2 crengute de rozmarin, 500 g paste.
Mod de preparare:
Puneti usturoiul curatat intr-o tigaie, impreuna cu uleiul de masline si lasati-l sa se rumeneasca. Adaugati rosiile, zdrobiti-le cu furculita si caliti-le la foc iute, amestecand pana ce se evapora lichidul.
Sarati, piperati si cand e aproape gata, incorporati in sos ierburile aromate tocate marunt.
Fierbeti pastele al dente in apa cu sare, scurgeti-le si serviti-le fierbinti impreuna cu sosul.
Cod cu fasole uscata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de cod (a 150 g), 2 rosii, 1 ardei iute rosu (mic), 1 ceapa, sare, piper. Pentru garnitura: 200 g fasole uscata, 1 ceapa, 1 foaie de dafin, 1 crenguta de cimbru, 1 lingura ulei de masline, piper, sare.
Mod de preparare:
Inmuiati fasolea cu o seara inainte in apa rece.
Scurgeti-o (a doua zi), puneti-o intr-o cratita impreuna cu o ceapa curatata, foaia de dafin si crenguta de cimbru, acoperiti-o cu apa si puneti-o pe foc. Lasati-o sa fiarba aproximativ 50 de
minute (din momentul cand da in clocot) si scurgeti-o din nou.
Puneti fasolea inapoi in cratita, sarati-o, piperati-o si turnati peste ea o lingura de ulei.
Intre timp, incingeti cuptorul la 210gr..
Spalati si zvantati rosiile si ardeiul iute. Taiati rosiile in doua si indepartati semintele prin presare usoara. Curatati ardeiul de nervuri si seminte si taiati-l fasii. Curatati cealalta ceapa si taiati-o rondele.
Asezati rondelele de ceapa pe fundul unei forme termorezistente. Puneti peste ele cele patru fileuri de cod, jumatatile de rosii si fasiile de ardei iute. Adaugati sare, piper si dati pestel