Eugen Rădulescu vede, în cinci-şase ani, un euro sub trei lei. Aprecierea e susţinută de creşterea productivităţii muncii.
Cu siguranţă că afirmaţiile făcute de preşedintele CEC, Eugen Rădulescu, vor crea multe controverse în următoarele săptămâni, având în vedere prognozele făcute privind evoluţia cursului euro/leu. „Moneda naţională se va aprecia cu 10%, în cinci - şase ani, principalul motiv fiind diferenţa dintre creşterea economică anuală în România de 5 - 6% şi cea din UE de 2%“, a afirmat la finele săptămânii trecute preşedintele CEC, care consideră că aprecierea va fi susţinută de creşterea productivităţii muncii. O astfel de evoluţie ar determina o depreciere a euro spre pragul de trei lei, în timp ce Comisia Naţională de Prognoză (CNP) prevede o apreciere a monedei naţionale în următorii cinci - şase ani până la un curs mediu de 3,10 lei/euro. CNP estimează un curs mediu de 3,40 lei/euro pentru acest an şi de 3,30 lei/euro pentru 2008. Aprecierea nominală a leului va continua într-un ritm similar şi în anii următori, prognoza CNP indicând un curs mediu de schimb de 3,25 lei/euro în 2009, 3,20 lei/euro în 2010 şi de 3,15 lei/euro în 2011, pentru ca în ultimii ani înainte de aderarea României la zona euro cursul să fie de 3,10 lei. De partea cui poate fi adevărul? Dacă luăm în calcul creşterea economică, care este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, şi scăderea inflaţiei, care a coborât luna trecută la un nivel anual de 3,66%, valoare care nu a mai fost atinsă din 1989, s-ar părea că adevărul se află de partea preşedintelui CEC.
Dacă avem însă în vedere adâncirea deficitelor de cont şi comercial, care numai în primele două luni ale acestui an a crescut cu 83,3% faţă de intervalul similar din 2006, soldul negativ al balanţei comerciale ajungând la 2,56 miliarde euro, conform datelor prezentate de INS, atunci situaţia nu mai este la