Ionut Ciocan, consultant in cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox, spune ca oferta de spatii noi de pe acest segment al pietei imobiliare bucurestene este estimata la 300.000 de metri patrati, o valoare record pentru Romania. „Clientii cauta deopotriva spatii de depozitare, dar si spatii conexe, precum platforme de parcare pentru tiruri sau spatii de birouri", precizeaza Ciocan.
Orasele-cheie pe harta spatiilor industriale
Nici investitorii care ataca provincia nu bat pasul pe loc. Orasele-cheie, in care se anunta cele mai numeroase proiecte, sunt Brasovul, Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiul, Oradea si Constanta. Brasovul, cu cei peste 300.000 de locuitori ai sai, este un oras situat pe unul dintre nodurile importante de comunicatie.
Chiriile mai mari decat in Capitala si o rata de neocupare de circa 3% sunt tot atatea argumente pentru care este de asteptat ca investitiile in domeniu sa creasca intr-un ritm sustinut. De asemenea, Timisoara este unul dintre marile orase ale tarii in care cererea de spatii industriale este peste oferta actuala.
Cu un stoc actual de astfel de locatii estimat la circa 140.000 de metri patrati, cel mai mare oras din Banat va ajunge in 2009, conform opiniei specialistilor DTZ, sa isi dubleze oferta.
In prezent, niciunul din celelalte mari orase nu detine un portofoliu mai mare de 50.000 de metri patrati de spatii industriale, insa numarul mare de retaileri care doresc sa intre pe piata din provincie ii face optimisti pe dezvoltatorii din domeniu.
In Bucuresti, cea mai cautata zona de catre chiriasi este cea de vest. Apropierea de autostrada, dar si de soseaua de centura a Capitalei reprezinta doua elemente importante pentru care, deopotriva, investitori, dar si chiriasi cauta aceasta locatie.
Rodica Tarcavu, director al departamentului industrial al DT