Cele mai multe concedieri nu au la baza incompetenta angajatilor, ci mai ales abaterile disciplinare sau absentele repetate de la serviciu. Si daca uneori astfel de abateri pot fi trecute cu vederea, exista domenii in care greselile nu sunt permise.
Anul trecut Cristim a concediat, in medie, circa 6 angajati pe luna. "Anul acesta nu a crescut numarul de concedieri, dar in primele trei luni au fost concediati sapte angajati, din cauza absentelor nemotivate sau a plecarii din companie fara nicio notificare", declara Camelia Slivneanu, director de resurse umane al Cristim. Ea adauga ca pozitiile care atrag cele mai multe concedieri sunt cele de muncitor in productie sau livrare, de delegat si de sofer, provocate de greseli ca abaterile disciplinare sau furturi.
"Pentru ca activam intr-un domeniu sensibil, cel alimentar, nici nu se pune problema sa trecem cu vederea abaterile de la regulile companiei, atat in ceea ce priveste procesul tehnologic, cat si in relatiile cu clientii", explica Slivneanu.
Marius Balasoiu, managing partner al companiei de training si coaching ForPeople, este de parere ca oamenii sunt de cele mai multe ori angajati pentru cunostinte si priceperi si sunt concediati pentru atitudine. "Atitudinea pe care un angajat o demonstreaza in echipa in care lucreaza este esentiala pentru dinamica relatiei de munca. Astfel, un bun coechipier, un om care dovedeste abnegatie pentru firma si pasiune pentru ceea ce face nu va fi concediat, cu conditia ca toate cele trei aspecte enumerate sa fie indeplinite simultan", arata Balasoiu.
El este de parere ca numarul cel mai mare de concedieri se inregistreaza in cazul pozitiilor care implica un grad ridicat de succes sau de esec. "Acolo unde rezultatele se masoara cu usurinta, iar lipsa rezultatelor se vede fara mari eforturi. Dar si pozitiile suport, in care se primesc prea multe plangeri