Cei care doresc sa acceseze fonduri UE destinate pescuitului si acvaculturii o pot face de la 1 iunie a.c., termenul la care incepe depunerea proiectelor. Tot la aceasta data se va finaliza Programul Operational pentru pescuit, datele urmand sa fie transmise la Bruxelles, la jumatatea lunii iunie. Potrivit presedintelui Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan, este vorba despre fonduri europene alocate Romaniei in perioada 2007-2013, in valoare de 230 milioane euro.
"Din momentul in care Programul este finalizat, se pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene. La mijlocul lunii iunie vom trimite Programul la Bruxelles, iar acesta urmeaza sa fie aprobat in cel mult sase luni", a spus Stefan, citat de NewsIn. Proiectele pentru dezvoltarea acvaculturii pot beneficia de o cofinantare de 60 %, din care 45 % reprezinta fonduri europene, iar diferenta este asigurata de la bugetul de stat. Beneficiarii acestei masuri pot fi agentii economici, asociatiile si organizatiile de producatori sau institutiile publice.
Prin intermediul acestui program, se urmareste cresterea numarului fermelor mici de acvacultura de la 30 la 80, dar si refacerea si modernizarea a 70.000 de hectare de amenajari piscicole. De asemenea, pana in 2013, se doreste cresterea numarului de angajati din acest sector, precum si introducerea a trei-patru specii de pesti in productia obtinuta in acvacultura. Programul Operational pentru Pescuit cuprinde cinci axe prioritare in functie de care se vor aloca fondurile europene. Este vorba despre adaptarea flotei de pescuit, acvacultura, masuri de interes comun, dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti si asistenta tehnica. Proiectele considerate viabile vor fi depuse la ANPA, iar banii vor fi ridicati de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit ( APDRP). Pe langa fondurile pentru pescuit, Rom