Coroana regală şi nebunia
Caligula al Romei şi-a omorât tatăl, mama şi cei doi fraţi pentru a deveni împărat. Nero şi-a ucis mama şi prima soţie. Aceşti doi împăraţi erau atât de urâţi de popor încât toate datele care făceau referire la aceştia au fost şterse din documentele oficiale ale romanilor.
Primul rege francez, Clovis al II-lea, a înnebunit după ce a furat braţul unui martir. Strănepotul său Childeric II era cunoscut sub pseudonimul de „idiotul“. Mama lui Ludovic al IX-lea se plângea că acesta nu are minte. Iar cel mai tânăr fiul al său, Robert de Clermont, a înnebunit după ce a fost lovit în cap cu un baros. Charles al VI-lea, numit şi „Charles nebunul“, a condus Franţa din 1380 până în 1415. În tot acest timp, el a crezut că este făcut din sticlă şi şi-a introdus în ţesătura hainelor bucăţi de fier pentru a nu se sparge.
Regii habsburgi ai Spaniei se trăgeau din regina Juana cea Nebună a Castiliei, care era instabilă mental. Perpetuarea obiceiului de a se căsători în cadrul aceleiaşi familii a făcut ca numărul moştenitorilor acesteia să sufere de tulburări mentale. Aceste căsătorii incestuoase au determinat handicapul mental şi fizic al regelui Carlos al II-lea al Spaniei, care avea un cap mare, de formă anormală şi cu o bărbie exagerată, dând impresia unei figuri caricaturale, care îl împiedica să mestece mâncarea sau să vorbească.
În Anglia, cel mai cunoscut rege cu probleme mentale a fost George al III-lea Nebunul, care a condus Anglia în secolul al XVIII-lea. George era afectat de porfirie, o boală provocată de unele tulburări în metabolismul pigmentului sangvin, care i-a afectat rinichii încă din 1765. Numeroase atacuri suferite i-au afectat şi puterea de înţelegere a realităţii. A murit orb, surd şi nebun la Castelul Windsor, în ziua de 29 ianuarie 1820. În acea perioadă, prinţesa britanică Carolina Mathilda s-a căsător