Institutul pentru Politici Publice (IPP) a realizat un studiu privind activitatea parlamentarilor României în birourile lor din teritoriu. Au fost analizate activităţile doar ale câtorva parlamentari, în judeţul Braşov fiind vorba despre cinci deputaţi Titus Corlăţean (PSD), Attila Kovacs (UDMR), Ioan Ghişe (PNL), Ion Gonţea (PD) şi Cristian Stănescu (PRM) şi doi senatori, Otilian Neagoe (PSD) şi Nicolae Vlad Popa (PLD).
Analiza a fost făcută pe perioada octombrie - decembrie 2006, realizându-se 12 rapoarte locale, scopul acestora fiind de a face cunoscută cetăţenilor activitatea reprezentanţilor aleşi şi de a prezenta modalităţile prin care cetăţenii pot să colaboreze şi să interacţioneze cu parlamentarii.
Din 433 de solicitări,
388 au primit răspuns
Pentru a analiza în detaliu activitatea parlamentarilor la nivelul circumscripţiilor şi pentru măsurarea performanţei aleşilor s-a analizat numărul de solicitări adresate birourilor parlamentare şi numărul de răspunsuri adresate cetăţenilor. În cele trei luni, parlamentarii au primit 433 de sesizări, răspunzând doar la 388 dintre acestea. În acest fel, parlamentarii braşoveni îşi clasează circumscripţia pe locul patru din cele analizate, cu un procent de 89,6%. Parlamentarul braşovean care a avut cele mai multe solicitări din partea cetăţenilor este senatorul Popa Nicolae Vlad, cu 151 de documente înregistrate. Acesta înregistrează 35% din totalul solicitărilor adresate parlamentarilor braşoveni. Alesul cu cele mai puţine solicitări a fost Titus Corlăţean, deputat PSD, cu doar 17 (4%) de documente înregistrate. Acesta are totuşi o „scuză”, întrucât în perioada monitorizată a fost plecat la Bruxelles, fiind euro-observator din partea României.
Cum se rezolvă solicitările cetăţenilor
La Braşov, conform declaraţiilor parlamentarilor, există destul de multe solicitări ce